27.10.2021

    Inici

Menú

Login
Inici Imprimeix Correu-eNOU CONVENI DE TRAMITACIÓ DE LLICÈNCIES ENTRE EL DEPARTAMENT DE SALUT I EL COPDEC

Amb data 18 d'octubre, i després de les negociacions oportunes, se signava la renovació del conveni d'encàrrec de gestió del Departament de Salut al nostre Col·legi, en relació amb la gestió i verificació de la tramitació de llicències sanitàries.

El conveni té vigència de 4 anys i en ell es mantenen i es reafirmen totes les competències delegades a l'anterior conveni.

Barcelona, 26 d'octubre de 2021
PLA D’IGUALTAT A LES EMPRESES

Segons estableix el Reial Decret llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en el treball i l'ocupació, actualment les empreses que tenen més de 100 persones treballadores ja tenen l'obligació d'elaborar i aplicar un pla d'igualtat. A partir del 7 de març de 2022 aquesta obligació es farà extensiva a les empreses que tinguin més de 50 persones treballadores. En conseqüència, aquesta normativa no afecta a la gran majoria de laboratoris dentals.

Barcelona, 26 d'octubre de 2021
CONFERÈNCIA TELEMÀTICA COORDINADA PER L'ÀREA DE CULTURA I FORMACIÓ CONTINUADA DEL COPDEC


PROFESSIONALS SANITARIS COL·LEGIATS ANY 2020

L'estadística de professionals sanitaris col·legiats s'elabora a l'INE des de 1952. Proporciona anualment informació sobre el nombre de professionals sanitaris en situació de col·legiació al territori nacional segons els diferents consells i col·legis de professions sanitàries.

Actualment es recullen dades de metges, farmacèutics, dentistes, veterinaris, psicòlegs amb especialitat sanitària, físics amb especialitat sanitària, químics amb especialitat sanitària, infermers, fisioterapeutes, podòlegs, òptics-optometristes, dietistes nutricionistes, logopedes, terapeutes ocupacionals, protètics dentals i biòlegs amb especialitat sanitària.

Per accedir a l’estadística cliqueu aquí

Barcelona, 18 de juny de 2021
ENTRA EN APLICACIÓ EL REGLAMENT EUROPEU DE PRODUCTES SANITARIS

A les últimes assemblees hem vingut informant de l'entrada en aplicació del reglament europeu de productes sanitaris, prevista inicialment per al 26.05.2020. S'unifiquen criteris per a tota la Unió Europea i, si bé és cert que ens obligarà a tenir més control sobre els productes a mida que fabriquem, també els atorga més rellevància.

Com a conseqüència de les circumstàncies extraordinàries de la COVID-19, i la corresponent crisi sanitària provocada, el Parlament Europeu va decidir ajornar un any, és a dir fins al 26 de maig d'enguany, l'aplicació de l'esmentat reglament. Segons els contactes establerts amb el nostre assessor jurídic i amb un despatx d'advocats especialitzat en dret sanitari, existien rumors de que la Comissió Europea podria estar valorant una nova pròrroga d'un any més, doncs les circumstàncies que van portar a la primera encara es mantenien, però no ha estat així.

En definitiva: el Reglament (UE) 2017/745 del Parlament Europeu i del Consell de 5 d'abril de 2017, sobre els productes sanitaris, és d'aplicació obligatòria a partir d'avui, 26 de maig.

Ens consta que l'aplicació directa d'aquest reglament requereix l'adequació, entre d'altres, de l'actual normativa sobre productes sanitaris per part del Ministeri de Sanitat, circumstància que encara no s'ha produït, tot i que estarem pendents de qualsevol novetat al respecte. Però els reglaments europeus són d'aplicació obligatòria a tota la Unió Europea des de la seva entrada en vigor, amb independència de que es puguin contradir amb la normativa nacional o que aquesta no hagi estat actualitzada.

Tot i la manca d'informació disponible sobre aquest tema us volem transmetre un missatge de calma i tranquil·litat. Des del COPDEC estem treballant intensament per tal de facilitar als col·legiats l'adaptació a aquesta nova normativa. Ja us avancem que és segur que tota la documentació sanitària s'haurà de conservar durant un període mínim de 10 anys  (fins ara eren 5 anys), per tal que actueu en conseqüència.

Us facilitarem el nou model de declaració de conformitat i targeta identificativa del producte, un cop incorporades les modificacions que caldrà introduir. Resten pendent de resoldre diferents dubtes que estem intentant aclarir amb representats del Ministeri de Sanitat.

Com és habitual, us mantindrem informats de les novetats d'interès que es produeixin.

Barcelona, 26 de maig de 2021
INFORMACIÓ SOBRE LA CONVOCATÒRIA PER ALS PROFESSIONALS ESSENCIALS MENORS DE 60 ANYS QUE VAN REBRE LA PRIMERA DOSI D'ASTRAZENECA

Des de la Direcció General de Professionals de la Salut se'ns informa que comença l'administració, segons antiguitat, de la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 per a totes les persones menors de 60 anys que van rebre en el seu moment una primera dosi d'AstraZeneca.

Segons l'acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut la segona dosi a administrar serà de Pfizer. De rebutjar aquesta opció serà possible completar la pauta amb Astra Zeneca, amb la signatura prèvia en el moment de la vacunació d’un consentiment informat en què es renuncia a la vacunació de la segona dosi amb Pfizer. En cas de necessitat podeu descarregar l’esmentat document a:

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/vacuna-covid-19/materials/consentiment-informat-segona-dosi-astrazeneca-versio-imprimir.pdf

La convocatòria per rebre la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 es farà entre les 12 - 16 setmanes posteriors a la primera dosi rebuda, mitjançant un SMS que redirigeix a un web per demanar dia, hora i lloc per vacunar-se, o accedint al web:

http://vacunacovidsalut.cat

És important tenir en compte no superar les 16 setmanes des de la primera dosi en el moment de triar cita.

Podeu obtenir més informació a:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/convocatoria/ciutadania/segona-dosi-professionals/ 

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/vacuna-covid-19/materials/ciutadania-full-informatiu-segones-dosis.pdf

En el cas de ser titular d’un laboratori t’agrairem que facis extensiu aquest comunicat a aquells treballadors no col·legiats pels quals ens vau sol·licitar la tramitació de la vacunació i que es puguin veure afectats per aquesta informació.

  Barcelona, 26 de maig de 2021
VACUNACIÓ COVID-19: NOVA FRANJA D’EDAT

 

Com ja sabeu, l’estratègia de vacunació de la COVID-19 va avançant en funció de les directrius establertes des del Ministeri de Sanitat i de les adaptacions efectuades des del Departament de Salut. En aquests moments la Direcció General de Professionals de la Salut ens acaba de comunicar que es poden programar les vacunacions per a les franges d'edat de les persones nascudes entre 1962 i 1965 a través de l'enllaç:

vacunacovidsalut.cat

 Barcelona, 7 de maig de 2021
SITUACIÓ ACTUAL VACUNACIÓ COVID-19

En relació a la situació actual de la campanya de vacunació us fem conèixer que avui mateix la Direcció General de Professionals de la Salut ens ha comunicat el següent:

1.  Per a les persones que van rebre la primera dosi de A-Z i són menors de 60 anys, la Comisión de Salud Pública del Ministerio de Sanidad va decidir divendres passat ajornar la segona dosi d’Oxford-AstraZeneca fins les 16 setmanes mentre s’esperen noves dades.

Aquí teniu la nota informativa:

Per accedir a la nova informativa cliqueu aquí.

2.  Per als professionals sanitaris de diferents col·lectius (grup 3B al que pertany el nostre sector, juntament amb farmacèutics, fisioterapeutes, logopedes,...), que no han rebut cap dosi, l'Estratègia de Vacunació del Ministerio de Sanidad (actualització 6) la va deixar en suspens fins avançar en el grup de més de 60 anys. Des de l’esmentada Direcció General ens indiquen que esperen  que a partir de la setmana vinent es podran reprogramar, doncs estan rebent un nombre de vacunes important aquests dies.

Barcelona, 4 de maig de 2021
NOVETATS SOBRE LA VACUNACIÓ DE LA COVID-19

Des de la Direcció General de Professionals de la Salut se’ns comunica que, reunida la tarda d’ahir dia 7 d’abril la comissió interterritorial del Ministeri de Sanitat, es va decidir suspendre la vacunació d’AstraZeneca en franges d’edat que no siguin de 60 a 65 anys. Compartim l’anunci corresponent de Canal Salut:

Per accedir a l'anunci de Canal Salut cliqueu aquí.

Queda doncs desactivada temporalment la web de citació per a persones que no estiguin en aquesta franja d’edat.

En el moment que tinguem informació dels passos a seguir, tant de les persones pendents de rebre la primera dosi, com d’aquelles que ja l’havien rebuda i estaven a l’espera de la segona, us els farem conèixer.

Barcelona, 8 d’abril de 2021
UN PAS IMPORTANT PER A LA PROFESSIÓ AL NOSTRE PAIS: PRIMER PROTÈTIC DENTAL QUE DEFENSA LA SEVA TESI DOCTORAL A UNA UNIVERSITAT

El passat divendres 5 de febrer de 2021 JOSEP MARIA FONOLLOSA PLA, protètic dental membre del COL·LEGI OFICIAL DE PROTÈTICS DENTALS DE CATALUNYA (COPDEC), va llegir i defensar, a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, la seva tesi doctoral que tractava sobre la relació que hi ha entre els processos d'elaboració de pròtesis completes, en concret, el disseny, l'ajust i la presència de monòmer residual, amb determinades patologies de la mucosa oral. El tribunal - format per dos doctors i catedràtics en medicina i una doctora en odontologia i professora de postgrau - va qualificar la tesi amb un excel·lent cum laude.

Des del COPDEC desitgem manifestar la nostra felicitació i reconeixement al nostre company i amic Josep Maria atès que l'exposició del seu treball va resultar impecable i senzillament meravellosa. Aquells que van tenir ocasió d'estar presents en tan destacat acte afirmen que va deixar impressionats als membres del tribunal, els que no van dubtar a felicitar-lo, tant per l'aportació de dades, com pel rigorós i exhaustiu estudi en el qual està basat la seva tesi.

A l'acabar l'acte, i abans de procedir a la deliberació, el president del tribunal, va realitzar un al·legat en defensa de l'activitat desenvolupada per la figura del protètic dental i de la seva importància en la salut bucodental.

Per poder dur a terme amb èxit un doctorat, a més de disposar de titulació universitària oficial, s'han de conjugar diversos factors. En el cas de Josep Maria ens consta que el treball, esforç, dedicació, capacitat i estudi han fet possible que, per primera vegada, un company de professió hagi tingut l'oportunitat d'exposar una tesi doctoral sobre pròtesi dental en una universitat. Aquest fet ha de ser conegut i destacat com mereix, ja que no resulta gens fàcil, ni és fruit de la casualitat.

Josep Maria: la nostra admiració, agrïment i respecte per la feina ben feta i per ser un referent en la defensa i dignificació de la nostra professió.

Estem convençuts que l'ampliació dels nostres coneixements i formació suposa un pas endavant, com molts altres que anem realitzant dia a dia, en l'àrdua tasca d'aconseguir el reconeixement social que, sens dubte, correspon al nostre sector.

Barcelona, 31 de març de 2021
REIAL DECRET-LLEI 5/2021, DE 12 DE MARÇ, DE MESURES EXTRAORDINÀRIES DE RECOLZAMENT A LA SOLVÈNCIA EMPRESARIAL EN RESPOSTA A LA PANDÈMIA DE LA COVID-19

Seguidament, i continuant amb la nostra intenció de poder oferir informació sobre possibles ajuts oferts pel govern, us facilitem l'accés a l'informe jurídic elaborat per l'advocat del Copdec, Sr. Carles Ribas, en relació al Reial Decret Llei de referència.

Els destinataris dels ajuts seran les empreses no financeres i els autònoms més afectats per la pandèmia (sectors hostaleria, restauració, indústria manufacturera, comerç, transport, activitats relacionats amb la cultura i l'esport,...) L'activitat desenvolupada pel nostre sector no figura inclosa en aquesta norma i, per tant, no és possible accedir als ajuts establerts.

Per accedir a l'informe clicar aquí

Barcelona, 24 de març de 2021 
INFORMACIÓ DE MÀXIM INTERÈS SOBRE LA VACUNACIÓ DE LA COVID-19

Com et comunicàvem recentment, des del COPDEC ens vam adreçar al Departament de Salut per tal de sol·licitar que tot el personal dels laboratoris dentals estigués inclòs en la primera etapa de vacunació de la COVID-19, grup 3, que inclou als professionals sanitaris. Tot i així ara ja coneixem que a l’esmentada etapa únicament seran vacunats els col·legiats en exercici.

Aquest matí  la directora general de Professionals Sanitaris ha establert contacte telefònic amb el nostre president, fruit del qual estem en disposició de comunicar-te que es preveu que la vacunació dels nostres col·legiats en actiu, juntament amb la d’altres professionals sanitaris, es pugui iniciar a partir de la propera setmana.

Seguint indicacions del Departament de Salut, i en el cas que voluntàriament vulguis vacunar-te, et sol·licitem que omplis degudament el formulari adjunt i ens el retornis d’immediat.

Tenim una oportunitat que no podem deixar passar i hem de respondre amb responsabilitat, rigor i serietat; de no aprofitar aquesta ocasió segurament la vacunació et correspondrà més endavant, ja sigui en funció de criteris d’edat o d’altres prioritats.

Per accedir al formulari cliqueu aquí

Barcelona, 5 de febrer de 2021
CELEBRACIÓ DE L’ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DEL COPDEC

La intenció d'aquesta Junta de Govern era procedir a celebrar una assemblea general ordinària en el present mes de febrer, on tinguéssim l’oportunitat de presentar els comptes de l’exercici 2020, el pressupost per al present any i poder facilitar informació dels nostres objectius de treball. Però la situació actual generada per la COVID-19 i les restriccions de mobilitat aprovades pel Departament de Salut ens obliguen a posposar la data que teníem prevista inicialment.

Esperem que la situació millori durant les properes setmanes i poder fixar una data definitiva de la que, indubtablement, us faríem partícips, amb el detall dels temes que composaran l'ordre del dia.

Barcelona, 1 de febrer de 2021 

LA VACUNACIÓ DE LA COVID-19 I ELS PROTÈTICS DENTALS

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat ha presentat recentment l'actualització del document Estratègia de vacunació COVID-19. En el mateix, tenint en compte la limitació en el número de dosis de vacunes disponibles, es recomana continuar vacunant a les persones de la primera etapa, és a dir:

1. Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa a residències de gent gran i d'atenció a grans dependents.

2. Personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari.

3. D’altre personal sanitari i sociosanitari.

4. Persones considerades grans dependents que no estiguin institucionalitzades.

Així mateix, estableix que dins del grup 3 es prioritzarà als professionals de l'àmbit hospitalari i d'atenció primària no considerats de primera línia. Ja està previst vacunar el personal d’odontologia, higiene dental i altre personal sanitari que atén sense mascareta durant més de 15 minuts.

Des del COPDEC entenem que, tenint en compte que el col·lectiu de protètics i protètiques dentals estem regulats per la mateixa llei que odontòlegs i higienistes, se’ns hauria d’incloure en el grup 3. Sense oblidar la nostra exposició a un risc real en l’exercici de l’activitat, entre d’altres, pels desplaçaments que es realitzen a les clíniques dentals per temes estètics o per la derivació de pacients al laboratori per a la presa de color. I així ho hem exposat a l’escrit remès al Departament de Salut del què estem a l’espera de rebre resposta, sobre la que et facilitarem puntual informació.

Pots tenir la completa seguretat que estem fent tot el possible per agilitzar la vacunació del nostre col·lectiu, tot i que s’ha d’entendre que dintre del sector sanitari existeixen unes prioritats respecte a professionals que estan en primera línia hospitalària.

 Barcelona, 26 de gener de 2021
PROCLAMADA LA NOVA JUNTA DE GOVERN DEL COPDEC

Com a conseqüència del procés electoral convocat en temps i forma segons el que estableixen els estatuts col·legials, amb data 22 de desembre de 2020 va quedar proclamada l’actual Junta de Govern. Ja s’ha procedit a comunicar aquest nomenament a la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia.

Obtindreu més informació clicant aquí

Barcelona, 4 de gener de 2021
ACTUALITZACIÓ DE LES LLISTES DE PERITS DISPOSATS A ACTUAR DAVANT  ELS ÒRGANS JUDICIALS DE CATALUNYA PER A L'ANY 2021

Atenent la petició efectuada des de la Subdirecció General de Suport Judicial i Coordinació Tècnica del Departament de Justícia, i com cada any, s'ha actualitzat la llista de col·legiats que estarien disposats a realitzar peritatges judicials als diferents partits judicials de Catalunya. La inclusió o no en les llistes esmentades és totalment voluntària per part dels membres de les institucions professionals. Des del moment en què un professional accedeix a aquestes llistes està subjecte a la possibilitat que sigui cridat per un òrgan jurisdiccional de l'àmbit on ha declarat la seva voluntat de treballar. En cas que així sigui, la normativa vigent únicament preveu que el pèrit pugui excusar-se d'acceptar el càrrec si al·lega una causa justa i el jutge o tribunal l'admet. En el cas que el perit no accepti el nomenament fet per l'òrgan judicial, sense causa justificada perdrà el torn de la llista. I en el cas de reiteració, podrà ser exclòs de la mateixa.

Barcelona, 4 de gener de 2021Labor Dental Técnica  és una publicació de 10 números anuals, adreçada a protètics dentals. Està basada en articles publicats a la revista alemanya Dental Labor. Presenta les últimes tendències en materials, sistemes i tècniques, amb imatges de gran qualitat.

 

Fins al 31 de desembre de 2020, Ediciones Especializadas Europeas, SL, empresa responsable de l’edició de Labor Dental Técnica, us ofereix la possibilitat de formalitzar la vostra subscripció beneficiant-vos d’un 50% de descompte de la tarifa vigent.

Obtindreu més informació clicant aquí. 

Barcelona, 2 de desembre de 2020